Als er geen evenwicht is …

Wist u dat u twee evenwichtsorganen heeft? Ze zitten in het binnenoor. Eén aan de linkerkant en één aan de rechterkant. Het is een heel klein orgaantje en ligt verscholen achter het rotsbeen, het stevigste bot van het lichaam. Dankzij dit ingenieuze zintuig blijft u in balans, kunt u scherp zien en trefzeker navigeren.

Als een van de evenwichtsorganen uitvalt, ontstaan er vaak problemen. U kunt last hebben van draaiduizeligheid en misselijkheid. U wordt instabiel of krijgt problemen met uw zicht. Het kan ook leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheid en geheugenproblemen. Kortom, als het evenwichtssysteem niet meer goed werkt, kun je compleet de weg kwijtraken. Zowel letterlijk als figuurlijk. Toch is er nog weinig bekend over dit orgaan. Dat komt onder meer omdat we pas merken hoe belangrijk dit zintuig is, als het niet goed functioneert.

Het evenwichtszintuig zit vlak bij het gehoorzintuig maar het zijn twee aparte zintuigen. Door de plek waar ze zitten kunnen ze wel invloed op elkaar hebben. Zo kan een oorontsteking resulteren in gehoorverlies én een evenwichtsstoornis. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed gehoor belangrijk is voor het evenwicht. Dit komt omdat geluiden om ons heen belangrijke informatie geven over onze omgeving. Geluid helpt om je goed te kunnen oriënteren in de ruimte. Daarnaast is het gehoor een soort van houvast als andere zintuigen minder betrouwbaar worden. Al met al draagt geluidsinformatie bij aan een betere balans van het lichaam.

Bij de nieuwste generatie hoortoestellen wordt informatie tussen het linker en het rechter hoortoestel gedeeld. Dit heet ‘binaurale communicatie’ en zorgt voor een natuurlijker geluidsbeeld waardoor men zich meer bewust is van de omgeving. Hierdoor wordt de kans op valincidenten verkleind. Tegenwoordig zijn er zelfs hoortoestellen op de markt die een val bij de hoortoestelgebruiker detecteren waarna er vervolgens direct een noodnummer wordt gebeld. De techniek staat voor niets tegenwoordig! Dat het gebruik van hoortoestellen het evenwicht kan verbeteren, heb ik onlangs in onze praktijk mogen ervaren. Een klant die al jarenlang last had van evenwichtsproblemen, kon na het aanmeten van een hooroplossing weer zonder stok lopen. Hij was zo trots en blij dat dit weer kon!

Heeft u last van evenwichtsproblemen én gehoorverlies? Maak dan gerust een afspraak bij ons voor een gehooronderzoek. Omdat het belangrijk is de juiste oorzaak van evenwichtsproblemen te bepalen, is een bezoek aan de huisarts of KNO-arts vaak wel noodzakelijk.