Aaargh! Naaldhakken op parket
Als geluid je vijand wordt
Naaldhakken op het parket, een rinkelende telefoon, geritsel van de krant: alledaagse geluiden die velen van ons misschien niet eens opmerken. Maar er zijn mensen die deze geluiden als hinderlijk, irritant of zelfs pijnlijk ervaren. Ze zijn overgevoelig voor geluid. De officiële naam voor deze aandoening is hyperacusis. Grieks voor ‘ik hoor teveel’.
Mensen met hyperacusis hebben vaak te maken met een beperkt dynamisch bereik van hun gehoor. Het dynamisch bereik is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Bij een beperkt dynamisch bereik is de pijngrens voor geluid sterk afgenomen. De volumeknop voor iemand met hyperacusis staat als het ware de hele tijd op een te hoge stand.
Hyperacusis gaat vaak samen met slechthorendheid en tinnitus (oorsuizen). Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door schade in het gehoororgaan dat is ontstaan door bijvoorbeeld een lawaaitrauma (vuurwerk, extreem harde muziek), een ooroperatie of beschadiging aan het zenuwstelsel. Spanning en stress kunnen daarnaast ook een rol spelen. Helaas zijn er nog geen medicijnen tegen hyperacusis. Op dit moment bestaat de behandeling vooral uit een goede uitleg, gewenning en cognitieve gedragstherapie.
Hyperacusis is een onzichtbare aandoening. Dit maakt het lastig, want hoe leg je anderen uit dat alledaagse geluiden onverdraaglijk voor je zijn? Veel mensen met hyperacusis hebben dan ook de neiging om situaties te vermijden: harde geluiden, feestjes, muziek. Of ze gaan steeds vaker gehoorbescherming dragen. Dit werkt over het algemeen averechts omdat je steeds minder gewend raakt aan geluid. En omdat je er zo mee bezig bent, vallen geluiden juist meer op. Bovendien wordt je wereld al snel heel klein. Het is daarom belangrijk geleidelijk aan weer te wennen aan geluid: dit wordt ook wel geluidsverrijking genoemd.
Heeft u last van gehoorverlies en bent u tegelijkertijd overgevoelig voor geluid? Dan kan het een hele uitdaging zijn om een hoortoestel goed af te stellen. Gelukkig hebben de nieuwste hoortoestellen steeds meer mogelijkheden en een grotere verwerkingssnelheid. Dankzij speciale technieken worden harde impulsgeluiden bijvoorbeeld direct gedempt en klinken onaangename geluiden zoals verkeersdrukte of vallende sleutels een stuk comfortabeler. Ook kunnen we een UCL-meting uitvoeren (UnComfortable Level meting). Hierbij wordt gemeten op welk geluidsniveau het geluid onaangenaam voor u is en we stellen het hoortoestel hier vervolgens op in. Dit heeft een positief effect op het spraakverstaan terwijl de klank natuurgetrouw en aangenaam is.
Herkent u de symptomen van hyperacusis? Heeft u vragen of wilt u een UCL-meting laten doen? Bel of mail ons gerust voor een afspraak. Dan luisteren wij naar uw verhaal en kijken we wat wij voor u kunnen betekenen.