Muziek luisteren met hoortoestellen
We horen het vaak: muziek is emotie. En dat klopt! Muziek kan onze stemming verbeteren, ons laten glimlachen en meezingen. Maar het kan ons ook ontroeren en laten huilen. Kortom, muziek doet iets met mensen.
Bijna wekelijks zien wij mensen in de praktijk die slechthorend zijn en die het zo jammer vinden dat ze niet meer kunnen genieten van muziek. Ze dragen vaak al hoortoestellen en het spraakverstaan gaat goed maar de muziekbeleving is aangetast. Het klinkt te schel. Te zacht. Vervormd …. In dit blog leest u waar dit mee te maken heeft en wat een oplossing kan zijn!
Hoortoestellen zijn vooral gericht op het verbeteren van het verstaan van spraak. Logisch natuurlijk. Dat is immers het grootste probleem voor slechthorenden. De eigenschappen van spraak en muziek verschillen echter nogal. Zo kent muziek een veel groter dynamisch bereik dan spraak. Dit betekent dat muziek een veel groter verschil kent tussen zachte en harde tonen. Denk alleen maar aan het wereldberoemde muziekstuk De Bolero van Ravel. Daarnaast heeft muziek een heel ander spectrum dan spraak. Zo kan muziek uit zang bestaan of juist instrumentaal zijn. Of een combinatie van die twee. Bovendien heeft ieder muziekinstrument weer een eigen klank, kleur en verhaal. Hierdoor stelt muziek hele andere eisen aan een hoortoestel dan spraakverstaan.
Kunnen mensen met gehoorverlies dan nooit meer volop genieten van muziek? Gelukkig is er goed nieuws. Tegenwoordig zijn er hoortoestellen die slim zijn in het bewerken van het geluid. Zo zijn er hoortoestellen op de markt die “weten” wanneer het om spraak of muziek gaat. Op basis hiervan past het hoortoestel de manier van versterken voortdurend automatisch aan. Zonder dat u het in de gaten heeft. Of op een knopje moet drukken. De huidige digitale hoortoestellen maken daarnaast gebruik van een speciaal muziekprogramma met een uitgebreid dynamisch bereik. De instellingen van de software worden hierbij zo aangepast. Deze toestellen kunnen alle verschillende muzieksignalen snel en nauwkeurig volgen wat een natuurgetrouwe weergave oplevert.
Daarnaast kunnen hoortoestellen vaak rechtstreeks worden aangesloten op de muziekbron. Hoe werkt dit? U koppelt uw hoortoestellen via Bluetooth aan uw telefoon of ander apparaat met Bluetooth. Dankzij speciale technologie wordt de muziek vervolgens over de volle audiobandbreedte naar beide hoortoestellen gestreamd. Draadloos dus. En zonder vertraging. Onze klanten die hier gebruik van maken zijn enthousiast over de geluidskwaliteit en de optimale muziekbeleving.
Nieuwsgierig geworden? Wij nodigen u van harte uit om vrijblijvend een afspraak te maken. Want muziek is bedoeld voor iedereen!