Horen en de rol van ons brein

Wist u dat u met uw hersenen hoort en niet met uw oren?

Natuurlijk hebben we onze oren nodig om geluidsignalen op te vangen, maar we begrijpen ze alleen als onze hersenen het goed interpreteren. U staat er waarschijnlijk niet bij stil maar bij geluid handelen onze hersenen in razend tempo de volgende vragen af. Wat hoor ik? Riep iemand mij? Wat wordt er gezegd en door wie? Op welke afstand bevindt zich het geluid? Is er gevaar of niet? Zelfs onze herinneringen en verwachtingen spelen een rol. Kortom, het gehoor is een ongelooflijk ingenieus zintuig waarbij het zware werk vooral door ons brein wordt uitgevoerd.

Onderzoek en ontwikkeling

Hoortoestelfabrikanten zijn zich ervan bewust dat horen vooral een cognitief proces is.  Zo is bijvoorbeeld onderzocht hoeveel inspanning het kost om geluid te interpreteren. Dit kan worden gemeten omdat er in de hersenen activiteit plaatsvindt als we ons inspannen om iets te verstaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een EEG-test waarbij elektroden op het hoofd worden geplaatst om de hersenactiviteit in kaart te brengen. Uit deze testen blijkt dat een slechthorende flink wat extra luisterinspanning moet leveren ten opzichte van een goedhorende. Dit kan leiden tot luistermoeheid en stress. Iemand die minder goed hoort, doet er namelijk alles aan om dat verlies te compenseren. Bijvoorbeeld door heel geconcentreerd te luisteren.

Luistermoeheid

In welke mate luistermoeheid zich voordoet hangt af van de ernst van het gehoorverlies, de woordenschat, nagalm, achtergrondlawaai en mentale fitheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een goede hooroplossing de hersenen ondersteunt in het snel herkennen van geluid. Dit betekent dat de hoortoesteldrager beter onderscheid kan maken tussen spraak en lawaai waardoor het eenvoudiger is om gesprekken te volgen.

Oticon More

In het nieuwe jaar komt de Oticon More op de markt. Een gloednieuw toestel waarbij gekeken is naar de manier waarop geluiden in de hersenen worden geordend. Het uitgangspunt van Oticon is dat ons brein toegang moet krijgen tot alle geluidsignalen om ons heen. In plaats van zich te richten op geluid, de oren of technische mogelijkheden, kijkt deze fabrikant vooral naar de informatie die de hersenen nodig hebben om geluid te begrijpen. Deze filosofie is niet nieuw maar dankzij baanbrekende onderzoekstechnieken is er steeds meer mogelijk. Dit alles biedt perspectieven voor betere diagnoses bij slechthorenden en op termijn voor nog slimmere hoortoestellen.

Ervaar het zelf!

Vallinga Hoorzorg volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet en we zijn erg benieuwd naar deze nieuwste hooroplossing. De feedback van onze klanten geeft voor ons altijd de doorslag of we een merk aanbevelen. Daarom nodigen wij u van harte uit om dit hoortoestel vrijblijvend te testen. Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@vallingahoorzorg.nl of bel naar 0525-745010. Wij nemen dan contact op met u.